Malatya’dan ABD ve AB ülkelerine dondurulmuş çilek ihracatı

Özellikle son yıllarda kayısının dondan etkilenmesiyle önemli oranlarda eser kaybı yaşayan bir çok çiftçinin kayısıya alternatif eser olarak yöneldiği çilek üretimi kent genelinde her geçen gün yaygınlaşıyor.

Yeşilyurt, Kale ve Akçadağ ilçelerinde binlerce dekarlık alanda üretimi yapılan mevsimler şartlardan olumsuz etkilenmeyen kısa müddette de meyve vererek pazar sorunu da bulunmayan çilekler işlenip dondurularak ABD ve AB ülkelerine ihraç ediliyor.

“Pazar problemimiz bulunmuyor”

Yeşilyurt Bindal mevkiinde çilek yetiştiriciliği yapan Bayram Aydoğan bir taraftan hasadın sürdüğü çilekte öbür taraftan ise üretim alanlarını genişletme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Malatya Ticaret Borsası (MTB) Liderimiz Ramazan Özcan’ın tavsiyeleri ve takviyeleri ile bir mühlet evvel başladığımız çilek üretimimiz devam ediyor. Geçen yıl 900 dönümlük bir alanda üretim yaptık bu yıl üretim alanlarımızı daha da genişletiyoruz. Üretimimiz büsbütün organik ve pazar sıkıntımız pazarı hazır olan bir ürün” dedi.

“Kayısı göre katma pahası yük bir ürün”

Yatırım maliyeti yüksek olan bir eser olarak görülen çileğin geri dönüşümünün süratli olması nedeniyle kar marjının yüksek olduğuna dikkat çeken bir öteki üretici İsmet Sakar ise ”İklimsel nedenlerden ötürü Yeşilyurt’ta portola Akçadağ Ören bölgesinde ise albion tıp çilek ekimi yaptık üretim alanlarımız genişleyerek devam ediyor. Üreticileri de tavsiyelerim var yalnızca kayısı ile çalışma yapmasınlar çileğin katma pahası artarak devam edecek bu görülüyor. Çiftçilerimizin çileğe yönelmelerini tavsiye ederim. Kayısı yedi sekiz yılda eser veriyor çilek ise bir yılda. Yatırım maliyeti yüksek tahminen lakin geri dönüşü çabuk oluyor” sözlerini kullandı.

“Üretilen çilekler dondurularak ihraç ediliyor”

Sezonun son hasatlarının gerçekleştiği çileğin işlenerek dondurulup başta ABD’de olmak üzere bir çok AB ülkesine ihraç edildiğini kaydeden Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan da, “Yeşilyurt bölgesi Bindal mahallemizdeyiz. Burada yaklaşık bir yıl evvel birinci kere toprakla buluşturduğumuz çilek fidelerimizden eser alıyoruz. Bölgede yaklaşık 900 dönümlük bir alanda yatırımcı arkadaşlarımız çilek yetiştirmeye başladı. Şuan da hasat devri devam ediyor. Kasım ayının ortalarında olmamıza karşın hasat sürüyor. Çilek çok narin ve kibar bir meyve münasebetiyle dikkatli bir bakım istiyor. Arkadaşlarımız bir taraftan hasat yaparken öteki taraftan da çileğin bakımına devam ediyorlar. Buralarda toplanan meyveler ise Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) intikal ettirilerek orada da dondurularak ihracatı gerçekleşiyor“ diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir