Hatay’da deprem bölgesinde yüz güldüren hasat

İHA

Türkiye’nin en verimli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay, birçok ürünün yetişmesine imkan tanıyor. Depremin etkilediği bu kentin yeniden toparlanmasında tarım önemli bir rol oynuyor ve bölge halkına umut ışığı oluyor.

100 YILLIK AĞAÇLARDA HASAT BAŞLADI

Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi’nde 100 yıllık zeytin ağaçlarında hasat başladı. Asrın felaketinin ardından üretimle hayata tutunan Kurtbağı Mahallesi sakinlerinden Sezer Kala ve ailesi, 30 dönümlük tarlalarında zeytin üretimine devam ediyor.

Özenle toplanan sofralık halhalı zeytinler, kırım işlemlerinin ardından kilogram başına 70 TL’den alıcı bulurken, tarım işçileri günlük 1.000 TL kazanç sağlıyor.

“BU YIL HASATTAN ÇOK MEMNUNUZ”

Bahçe sahibi 32 yaşındaki Sezer Kala, sabahın erken saatleriyle birlikte hasada başladıklarını belirterek şunları söyledi:

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte halhalı zeytine başlanır. Kasım ve Aralık ayına kadar devam eder. Kendi ektiğimiz de var, dededen kalan 100 yıllık ağaçlarımız da var. Ortalama olarak işçinin eline geçen para masraflarıyla birlikte Bin TL. Sabah altıda başlıyoruz havalar sıcak olduğu için maksimum saat 13.00-14.00’ye kadar devam ediyoruz. Belli bir tonaj kestiremeyiz, bu yıl mahsul çok iyi kalibre de çok iyi çok memnunuz hasattan. Bunu tüketiciye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bizim burada 30 dönüm arazimiz var. Hava durumuna göre çalışıyoruz, zaten çok sıcak havaları da erken bırakıyoruz. Eğer hava kapalıysa ona göre biraz daha dirayet göstermeye çalışıyoruz. Zeytini topladık eve gidip bu zeytini önce elekten geçirip sınıflandırarak kırma makinasında kırıp bidonlara basacağız. Alıcının talebine göre istediği bidonlara beşlik petlere, üçlük petlere, 25 kiloluk bidonlara ve 50 kiloluk bidonlara kırım yapacağız. Şu anda analı kızlı dediğimiz ayırmadan sınıflandırmadan 70 TL’den söz ediliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir